Haptotherapie en haptonomische zwangerschapsbegeleiding

help ik heb SOLK

Help ik heb SOLK!

Je hebt pijn. Steeds weer pijn in je rug, nek en/of schouders. Je bent chronisch moe of hebt constant last van je buik, je hoofd of je maag. Of je blijft maar last houden van een verstoorde ademhaling. Je hebt vast álles al geprobeerd: bezoeken aan de (huis)arts en misschien zelfs al wel meerdere medicijnen en behandelingen toegepast. En niks helpt. Om moedeloos van te worden. Dit is niet wat jij wilt: Jij wilt van je klachten áf!

Artsen noemen dit type klachten SOLK: somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten. Wat zoveel betekent als dat jouw fysieke klachten er wel degelijk zijn, maar dat er geen lichamelijke oorzaak wordt gevonden. In sommige gevallen wordt er wel een oorzaak gevonden, maar blijkt de heftigheid van de klachten niet passend bij de gevonden oorzaak.

Doe mij maar wat stress

Er is bekend dat een aantal dingen van invloed zijn op het vergroten van de kans op SOLK. Toen ik nog als fysiotherapeut werkte, zag ik een aantal mensen meerdere keren per jaar voor dezelfde klacht. Functioneel was er dan niks mis in het lichaam en vaak kwamen we dan samen tot de conclusie dat stress een (grote) rol speelde.

En ja, iedereen heeft stress in zijn of haar leven. En we zien dat eigenlijk als normaal. En nu ga ik misschien iets raars zeggen, iets dat je misschien nog niet wist. Het is ook normaal om stress te hebben. Stress is een vorm van spanning en om goed te kunnen presteren, hebben we een bepaalde mate van spanning -en dus stress- nodig. We hebben het hier dan echter wel over positieve stress. Denk aan het leren voor een tentamen of het halen van een deadline. Door de spanning worden we alerter en kunnen we net even wat gerichter aan de slag. Na enige tijd verdwijnt deze spanning weer en keert het lichaam terug in een toestand van rust.

Altijd aan

Als jouw stress je niets oplevert en als negatief wordt gevoeld en ervaren, dan hebben we het over negatieve stress. En precies hier zit de crux. Het staat namelijk vast dat vooral negatieve stress een gevaar vormt voor de gezondheid, omdat zij een groot en langdurig effect heeft op het centrale en autonome zenuwstelsel. De intensiteit van jouw negatieve stress zorgt voor een bepaalde hoeveelheid extra spierspanning. En als die spanning in het lijf maar lang genoeg duurt, gaat je lichaam als vanzelf gaan protesteren met pijn. Je lichaam staat constant ‘aan’ en je lijf weet op den duur ook niet meer hoe het terug kan schakelen naar een standje minder. Dit zie je eigenlijk ook bij sensitisatie: een ander aspect dat onverklaarbare klachten kan veroorzaken. Heftige of langdurige pijn kan jou extra gevoelig maken, óók voor normale prikkels en prikkels op andere plekken in je lichaam. Die gevoeligheid kan blijven, ook als de oorzaak van de pijn al weg is of genezen. Ook de gedachten en ideeën over jouw klachten hebben invloed. Als je verwacht dat iets erg wordt, zal je gefocust zijn op alles wat je waarneemt, terwijl als je verwacht dat het weinig voorstelt zal je veel minder alert zijn op symptomen.

Er is meer dan aan en uit

In mijn praktijk staan we samen stil bij de verschillende aspecten die van invloed zijn. Ben jij je bewust van wat je écht voelt? Sta jij altijd ‘aan’ en weet je dat van jezelf? Ben jij dat normaal gaan vinden? Vaak zie ik dat het lichaam nog maar twee standen kent: of volledig ‘aan’ of 100% ‘uit’. Doordat het al zo lang zo is, weet jij haast niet beter. Haptotherapie kan jou helpen om écht aan den lijve te ondervinden hoe jouw lijf reageert op spanning. En wat er gebeurt als je wat spanning los durft te laten. Om het makkelijk (en niet zweverig!) te maken, houd ik ervan om dingen te visualiseren. In dit geval met de volumeknop van een radio. Zit de knop vastgeroest? Dan heb je maar twee keuzes: ‘aan’ en ‘uit’. Maar verwijder je de roest dan blijkt de radio ineens heel veel volumes te hebben. Door jou en jouw lichaam weer te laten ervaren dat er tussen ‘aan’ en ‘uit’ nog een heel scala is aan meer of minder spanning, krijg je weer grip op jouw volume. En van daaruit kun jij zelf voor iedere context en elke situatie bepalen welk volume voor jou prettig is. Het klinkt logisch hè? En dat is het ook! Als jij jouw lichaam niet meer de hele dag in standje ‘aan’ zet, ontstaat er rust. En daarmee verandert er veel meer. De spanning op je spieren bijvoorbeeld. Je ervaart minder klachten, of misschien verdwijnen je klachten wel. Haptotherapie kan jou helpen om jouw SOLK aan te pakken. Door te praten én te voelen. Praten maakt je rationeel bewust van wat er speelt en voelen zorgt ervoor dat je fysiek ervaart welke invloed dat heeft op jou en op jouw lijf.

Zelf ervaren? Maak gerust een afspraak.

Brigith

You may also like