Haptotherapie en haptonomische zwangerschapsbegeleiding

Brigith in gesprek met cliënt

Ik doorbreek mijn patroon.

En daarmee die van jou ook 😉

Ieder mens heeft patronen, zijn of haar manier van doen. Jij ook. En ik ook. Al in onze vroege jaren worden deze (onbewust) gevoed door onze opvoeding en sociale omgeving. Ieder kind doet onbewust zijn best om gehoord of gezien te worden. Op allerlei manieren. Ook kijk je als kind naar je ouders: zij zijn het voorbeeld dat altijd om je heen is. Hun manier van doen zal vast wel goed zijn. Dat is vast zoals het ‘moet’. En daarmee ontstaan patronen.

En dan word je ouder en ontdek je dat je soms vastloopt. Steeds vaker loop je tegen (dezelfde) dingen aan. Je zit niet lekker in je vel, wellicht zelfs letterlijk: Je lijf doet pijn. Of je raakt overspannen, burn-out of zelfs depressief. Je lijf laat je hiermee voelen dat je ‘even’ niet door kan gaan zoals je dat al jaren wél hebt gedaan. Signalen? Een veranderende eetlust? En steeds korter wordend lontje? Slaapproblemen of dus die vreemde pijn in je lijf.

In mijn praktijk ontmoet ik veel ‘patroonmensen’. De meest voorkomende patronen, en als jij ze herkent, ga je nu zeker glimlachen: de lat (veel te) hoog leggen, niet lullen maar poetsen, alles móet doorgaan en emoties zijn nutteloos, die kun je beter wegstoppen en negeren. Het zijn vaak lang geleden ontstane patronen die gewoon niet meer bij jou passen. En jouw lijf weet dat. Je lijf liegt namelijk nooit. In mijn praktijk help ik je met haptotherapie om weer écht te voelen. Te voelen wat jouw lijf je zegt. Zeg maar ‘luisteren naar je lichaam’. En dat is echt veel minder zweverig dan het klinkt. Wij kijken samen naar jouw patronen. En we breken niet per definitie alles af, maar we kijken wel naar wat nog echt bij jou past. Waar dient jouw patroon voor én waar precies zit jouw valkuil in dat patroon. Door bewustwording zul je zien dat je een manier kan vinden om hier (anders) mee om te gaan. Is dat gemakkelijk? Nee. Je doet dit immers al jarenlang op eenzelfde manier. En dát doorbreken, vergt inzicht en kost tijd. Het is eigenlijk een soort van stappenplan:

  1. Je bent eerst onbewust onbekwaam
  2. Dan word je bewust onbekwaam
  3. Vervolgens kom je in de fase van bewust bekwaam
  4. Om uiteindelijk te komen waar je wilt zijn: onbewust bekwaam.

In begrijpelijke taal: Je bent je eerst niet bewust van wat je ‘fout’ doet. Als je daar bewust van bent, dan pás kun je het bewust anders doen. Als je het dan maar vaak genoeg bewust ‘goed’ doet, wordt het vanzelfsprekend een onbewuste ‘nieuwe’ manier.

Klinkt dit als: #zinin? Vind jij het tijd om jouw patronen te herijken? Ik help je graag. Je bent van harte welkom in mijn praktijk!

You may also like