Haptotherapie en haptonomische zwangerschapsbegeleiding

Brigith in gesprek met cliënt

Patronen

Ik doorbreek mijn patroon.

En daarmee die van jou ook 😉

Ieder mens heeft patronen, zijn of haar manier van doen. Jij ook. En ik ook. Al in onze vroege jaren worden deze (onbewust) gevoed door onze opvoeding en sociale omgeving. Ieder kind doet onbewust zijn best om gehoord of gezien te worden. Op allerlei manieren. Ook kijk je als kind naar je ouders: zij zijn het voorbeeld dat altijd om je heen is. Hun manier van doen zal vast wel goed zijn. Dat is vast zoals het ‘moet’. En daarmee ontstaan patronen.

En dan word je ouder en ontdek je dat je soms vastloopt. Steeds vaker loop je tegen (dezelfde) dingen aan. Je zit niet lekker in je vel, wellicht zelfs letterlijk: Je lijf doet pijn. Of je raakt overspannen, burn-out of zelfs depressief. Je lijf laat je hiermee voelen dat je ‘even’ niet door kan gaan zoals je dat al jaren wél hebt gedaan. Signalen? Een veranderende eetlust? En steeds korter wordend lontje? Slaapproblemen of dus die vreemde pijn in je lijf.

In mijn praktijk ontmoet ik veel ‘patroonmensen’. De meest voorkomende patronen, en als jij ze herkent, ga je nu zeker glimlachen: de lat (veel te) hoog leggen, niet lullen maar poetsen, alles móet doorgaan en emoties zijn nutteloos, die kun je beter wegstoppen en negeren. Het zijn vaak lang geleden ontstane patronen die gewoon niet meer bij jou passen. En jouw lijf weet dat. Je lijf liegt namelijk nooit. In mijn praktijk help ik je met haptotherapie om weer écht te voelen. Te voelen wat jouw lijf je zegt. Zeg maar ‘luisteren naar je lichaam’. En dat is echt veel minder zweverig dan het klinkt. Wij kijken samen naar jouw patronen. En we breken niet per definitie alles af, maar we kijken wel naar wat nog echt bij jou past. Waar dient jouw patroon voor én waar precies zit jouw valkuil in dat patroon. Door bewustwording zul je zien dat je een manier kan vinden om hier (anders) mee om te gaan. Is dat gemakkelijk? Nee. Je doet dit immers al jarenlang op eenzelfde manier. En dát doorbreken, vergt inzicht en kost tijd. Het is eigenlijk een soort van stappenplan:

  1. Je bent eerst onbewust onbekwaam
  2. Dan word je bewust onbekwaam
  3. Vervolgens kom je in de fase van bewust bekwaam
  4. Om uiteindelijk te komen waar je wilt zijn: onbewust bekwaam.

In begrijpelijke taal: Je bent je eerst niet bewust van wat je ‘fout’ doet. Als je daar bewust van bent, dan pás kun je het bewust anders doen. Als je het dan maar vaak genoeg bewust ‘goed’ doet, wordt het vanzelfsprekend een onbewuste ‘nieuwe’ manier.

Klinkt dit als: #zinin? Vind jij het tijd om jouw patronen te herijken? Ik help je graag. Je bent van harte welkom in mijn praktijk!

houd het simpel

Houd het simpel

Ja of nee, zo simpel is het

Wij worden als voelers geboren. Baby’tjes in de buik en net na de geboorte kunnen alleen nog maar voelen. Oké ze kunnen ook al wel horen en ietsiepietsie zien, maar in het bijzonder de tast, is het  zintuig waar ze op vertrouwen. Zij varen dus op hun gevoel. Als je het klinisch zou benaderen en zou zeggen: alle voorwaarden zijn oké, kortom ze hebben geslapen, gedronken en een schone luier en je geeft de baby dan aan iemand dan kunnen er 2 dingen gebeuren. Ofwel het kindje voelt zich fijn en uit dat in een tevreden houding of het kindje voelt zich niet fijn  en gaat huilen en zich wegstrekken. In volwassentaal: je knapt ervan op, of je knapt er vanaf. Meer opties zijn er niet.

Puur in het voelen

Kleine kinderen zijn heel puur in het voelen. Je kent vast de uitspraken ‘ik heb pijn in mijn buik’ op het moment dat het spannend wordt of al is. Voel jij als volwassene nog die pijn in je buik als het spannend wordt of is of sta je daar helemaal niet meer bij stil? Vaak zeggen mensen dat kan ik helemaal niet voelen; ik geloof dat je het wel kan, maar niet meer bewust van bent hoe dat dan te doen. Het luisteren naar je lichaam ben je (wat) afgeleerd. Niet bewust, maar als er in je leven weinig tot geen aandacht is geweest voor het luisteren en handelen naar de signalen van je lijf, dan is het ook geen vanzelfsprekend iets.

In welk huis ben jij geboren?

Als voorbeeld om uit te leggen hoe je opvoeding van invloed is op hoe jij je gedraagt gebruik ik graag de metafoor van de 3 huisjes. Stel je hebt 3x hetzelfde huis, dezelfde ouders en hetzelfde kind, alleen de omgang met elkaar is anders. Het kind valt. In huisje A trekken de ouders het kind opschoot, er wordt amper gekeken naar de ernst van het wondje en wordt aan alle kanten vertroeteld. In huisje B vragen de ouders hoe het gaat, kijken samen met het kind naar de schade en zodra het kind zegt dat het weer gaat laten de ouders het kind los. In huisje C kijken de ouders niet naar het kind, stel je niet aan en ga gewoon door waar je mee bezig bent. Ik ben van mening dat er geen goed en geen fout is, wat ik wel weet is dat het kind later als het volwassen is zich 3x anders gedraagt in zijn dagelijks leven. Wat ik ook fijn vind aan deze zienswijze is dat het geen vaste gegevens zijn, maar dat als ik in een ander huisje ga ontdekken hoe dat mij zou passen, ik dus ook kan ‘veranderen’…

Terug naar de basis

Niet veranderen in de zin dat je alles anders moet doen, maar dat je mag gaan ontdekken waar jij van opknapt of juist vanaf knapt. In welke situatie past het niet zeuren en doorpakken en in welke situatie wil ik en mag ik aan alle kanten vertroeteld worden. Hoe meer je durft te gaan luisteren naar ‘jouw back to basic’ JA of NEE én er ook naar durft te gaan handelen, dan zul je als je voldoende slaapt, eet, drinkt en op tijd naar het toilet gaat 😉 je weer net zo vredig voelen als het kleine baby’tje waar we mee begonnen.  DURF voor jezelf te kiezen, je lichaam weet het, ongeacht in welk huis jij opgegroeid bent!

Wil je weer leren luisteren naar jouw lichaam, als haptotherapeut begeleid ik je graag, tot je het (weer) zelf kunt!

Brigith

help ik heb SOLK

Help ik heb SOLK!

Help ik heb SOLK!

Je hebt pijn. Steeds weer pijn in je rug, nek en/of schouders. Je bent chronisch moe of hebt constant last van je buik, je hoofd of je maag. Of je blijft maar last houden van een verstoorde ademhaling. Je hebt vast álles al geprobeerd: bezoeken aan de (huis)arts en misschien zelfs al wel meerdere medicijnen en behandelingen toegepast. En niks helpt. Om moedeloos van te worden. Dit is niet wat jij wilt: Jij wilt van je klachten áf!

Artsen noemen dit type klachten SOLK: somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten. Wat zoveel betekent als dat jouw fysieke klachten er wel degelijk zijn, maar dat er geen lichamelijke oorzaak wordt gevonden. In sommige gevallen wordt er wel een oorzaak gevonden, maar blijkt de heftigheid van de klachten niet passend bij de gevonden oorzaak.

Doe mij maar wat stress

Er is bekend dat een aantal dingen van invloed zijn op het vergroten van de kans op SOLK. Toen ik nog als fysiotherapeut werkte, zag ik een aantal mensen meerdere keren per jaar voor dezelfde klacht. Functioneel was er dan niks mis in het lichaam en vaak kwamen we dan samen tot de conclusie dat stress een (grote) rol speelde.

En ja, iedereen heeft stress in zijn of haar leven. En we zien dat eigenlijk als normaal. En nu ga ik misschien iets raars zeggen, iets dat je misschien nog niet wist. Het is ook normaal om stress te hebben. Stress is een vorm van spanning en om goed te kunnen presteren, hebben we een bepaalde mate van spanning -en dus stress- nodig. We hebben het hier dan echter wel over positieve stress. Denk aan het leren voor een tentamen of het halen van een deadline. Door de spanning worden we alerter en kunnen we net even wat gerichter aan de slag. Na enige tijd verdwijnt deze spanning weer en keert het lichaam terug in een toestand van rust.

Altijd aan

Als jouw stress je niets oplevert en als negatief wordt gevoeld en ervaren, dan hebben we het over negatieve stress. En precies hier zit de crux. Het staat namelijk vast dat vooral negatieve stress een gevaar vormt voor de gezondheid, omdat zij een groot en langdurig effect heeft op het centrale en autonome zenuwstelsel. De intensiteit van jouw negatieve stress zorgt voor een bepaalde hoeveelheid extra spierspanning. En als die spanning in het lijf maar lang genoeg duurt, gaat je lichaam als vanzelf gaan protesteren met pijn. Je lichaam staat constant ‘aan’ en je lijf weet op den duur ook niet meer hoe het terug kan schakelen naar een standje minder. Dit zie je eigenlijk ook bij sensitisatie: een ander aspect dat onverklaarbare klachten kan veroorzaken. Heftige of langdurige pijn kan jou extra gevoelig maken, óók voor normale prikkels en prikkels op andere plekken in je lichaam. Die gevoeligheid kan blijven, ook als de oorzaak van de pijn al weg is of genezen. Ook de gedachten en ideeën over jouw klachten hebben invloed. Als je verwacht dat iets erg wordt, zal je gefocust zijn op alles wat je waarneemt, terwijl als je verwacht dat het weinig voorstelt zal je veel minder alert zijn op symptomen.

Er is meer dan aan en uit

In mijn praktijk staan we samen stil bij de verschillende aspecten die van invloed zijn. Ben jij je bewust van wat je écht voelt? Sta jij altijd ‘aan’ en weet je dat van jezelf? Ben jij dat normaal gaan vinden? Vaak zie ik dat het lichaam nog maar twee standen kent: of volledig ‘aan’ of 100% ‘uit’. Doordat het al zo lang zo is, weet jij haast niet beter. Haptotherapie kan jou helpen om écht aan den lijve te ondervinden hoe jouw lijf reageert op spanning. En wat er gebeurt als je wat spanning los durft te laten. Om het makkelijk (en niet zweverig!) te maken, houd ik ervan om dingen te visualiseren. In dit geval met de volumeknop van een radio. Zit de knop vastgeroest? Dan heb je maar twee keuzes: ‘aan’ en ‘uit’. Maar verwijder je de roest dan blijkt de radio ineens heel veel volumes te hebben. Door jou en jouw lichaam weer te laten ervaren dat er tussen ‘aan’ en ‘uit’ nog een heel scala is aan meer of minder spanning, krijg je weer grip op jouw volume. En van daaruit kun jij zelf voor iedere context en elke situatie bepalen welk volume voor jou prettig is. Het klinkt logisch hè? En dat is het ook! Als jij jouw lichaam niet meer de hele dag in standje ‘aan’ zet, ontstaat er rust. En daarmee verandert er veel meer. De spanning op je spieren bijvoorbeeld. Je ervaart minder klachten, of misschien verdwijnen je klachten wel. Haptotherapie kan jou helpen om jouw SOLK aan te pakken. Door te praten én te voelen. Praten maakt je rationeel bewust van wat er speelt en voelen zorgt ervoor dat je fysiek ervaart welke invloed dat heeft op jou en op jouw lijf.

Zelf ervaren? Maak gerust een afspraak.

Brigith

je lichaam fluit

Stress, overspannen, burn-out

Je lichaam fluit… hoor jij het? 

Ik ben moe, opgebrand, kort voor de kar, mijn emoties zitten hoog, ik blijf maar piekeren en ik zit vól! Herken jij deze gevoelens? En denk je steeds vaker: Ik wil rust, ruimte, tijd voor mijzelf en meer genieten? Lees dan vooral even verder (en haak niet af!)… 

Deze negatieve gevoelens zijn signalen die je serieus mag en misschien wel móet nemen. Ja natuurlijk heeft iedereen weleens last van stress, druk en emoties. Maar het is dan wel goed om te weten dat langdurige of te heftige stress jouw lichaam echt gaat terugfluiten. Jouw lichaam weet namelijk álles… ja eh… echt ALLES! Durf jij ernaar te luisteren? 

Het begint vaak met heel kleine signaaltjes, die steeds sterker worden en steeds vaker terugkomen. Negeren kan, maar ergens in je lijf voel je: dit is geen optie. Je dendert door en negeert zolang mogelijk wat je écht voelt. Op wilskracht ga je door. Op kopkracht noem ik dat. Je lichaam is namelijk allang los van je hoofd. 

Negeren is geen optie 

De weg terug bij overbelasting of burn-out vraagt veel van jou. Langdurige stress pleegt namelijk roofbouw op je lijf. Je lichaam brandt op. En daardoor is het alleen maar moeilijker om echt tot rust te komen. Maar geloof me: het kán! En als je wilt, help ik je. Ik help jou om weer rust te ervaren. Vanuit rust ontstaan je opties en kansen. Vanuit rust word je bewust (mooie tegeltjesquote ;-)!). En als er weer meer rust is, komt er ook ruimte om te ontdekken wat je echt wilt. 

Ik hoor wat ik zeg 

Leren luisteren naar je lichaam lijkt heel moeilijk, maar eigenlijk weet je al dat het dat niet is. Want jij vóelt heel goed wat je lijf jou zegt. Het is alleen een kwestie van (durven) luisteren. En precies dat ben je kwijtgeraakt. Er iets mee doen, is de volgende stap. Opnieuw écht in contact komen met je gevoel is een belangrijke stap naar herstel. Het (opnieuw) leren luisteren naar je lichaam is eng, maar ik garandeer je dat het je álles brengt wat je nu zoekt. Door middel van haptotherapie onderzoeken wij samen hoe je hier terecht bent gekomen. Waar liggen jouw grenzen echt? En waar denken anderen dat jouw grenzen liggen? Waar krijg jij stress van en wat doet dat met jouw lichaam? Blokkeren? Stilstaan? Moe? Samen staan wij stil (en ja, we gaan écht stilstaan!) bij wat jij voelt en wat dat met jou doet. 

Er is geen weg terug 

Het unieke is: Er is geen weg terug. Je wilt dit immers niet. Je wilt het anders. Jij gaat jouw grenzen aangeven. Tot hier en niet verder. Door (opnieuw) te leren luisteren naar je lichaam word je bewust van de dingen en gevoelens die jou blij maken. En als je dát weet, wordt het steeds gemakkelijker om keuzes te maken: JOUW keuzes. De enige weg is de weg vooruit. Een pad met inzicht in jouw behoeften en met de kennis van jouw grenzen. Poehee… dat gaat je blij maken! 

Ik help je graag! 

Haptotherapie helpt je om weer in verbinding te zijn met jezelf. En nee, het is niet zweverig! Dat beloof ik. Door samen in gesprek te zijn, oefeningen te doen en fysieke aanrakingen leer ik je (weer) contact te maken met jouzelf en met de mensen om je heen.  

Gun het jezelf, want je verdient het! 

Brigith